Oyunlara Furkan Berk Bakışı

Oyunlara Furkan Berk Bakışı

25 Nisan 2015 Cumartesi

Stranded Deep İncelemesi


Son zamanlarda survival yani hayatta kalma oyunlarında muhteşem derecede artış var. DayZ,Rust,The Forest,H1Z1... Bu listeye Beam Team Games'in ilk göz ağrısı Stranded Deep eklendi.İlk çıktığı tarihten itibaren gerçekten rekora imza attı. Steam'deki erken erişim sekmesindeki çok satanlar bölümünde ilk 10'a girmeyi başardı. Hatta rakiplerine fark attı ve 6. sırada.
  İlk olarak oyunu incelemeden önce sizi düşünmeye davet ediyorum;
Düşünün modern hayattan hiç kopmamış bir insansınız. Ve çok zengin bir iş adamısınız. Özel uçağınızla seyahat ediyorsunuz. Bilgisayarsız,televizyonsuz,internetsiz hayat düşünemiyorsunuz bile. Uçağınızda bir sorun oluyor ve düşüşe geçiyorsunuz. (Tanıdık geldi değil mi? The Forest.) Uyandığınızda bir yaşam botunun içinde ıssız bir adada buluyorsunuz kendinizi.
Ve olaylar gelişiyor.
İşte yaşam botumuz:

Oyun otomatik olarak rastgele bir adaya atıyor sizi şanslıysanız palmiye ağaçlarının bol olduğu,batık bir gemisi olan adada başlıyorsunuz. Tabii bu sizi düşündürmesin yaşam botumuz var istediğimiz adaya kürek çekebiliriz. Çok zaman alır dediğinizi duyar gibiyim. Sağolsunlar oyun yapımcıları bunu da düşünmüşler batık gemilerden toplayacağımız motor,yakıt gibi maddelerle motorlu tekne yapıyoruz. Fakat sizin düşündüğünüz gibi tekne değil işte şöyle bir şey: :)

Adada ilk gün palmiye ağaçlarını keserek odun toplayın,hindistan cevizlerini toplayın ilk önce suyunu içip sonra mideye götürün(Yaşamsal bilgidir.Karakteriniz susuyor.). Yucca bitkilerinden ip elde edin,taş toplayın ve craft yapıp kendinize mızrak,balta gibi aletler yapabilirsiniz. En beğendiğim yanı bu craft sistemi çok geniş  güncellemeden sonra dahada yeni craft sistemleri geldi. Tabii  bir çok şey dedim şunu yapın bunu yapın ama neyle? Adaya ilk çıktığınızda envanterinizde bir adet bıçak,bir adet su şişesi,bir adet çakmak,bir adet ise kürek bulunuyor. Bıçakla rahatlıkla işlerinizi yapabilirsiniz daha sonra craft ile daha güzel alet edevatlar yapabilirsiniz.
Daha sonra batık bir gemi varsa adada onu araştırın güzel eşyalar bulabilirsiniz.
Oyunun genel görünümüne gelirsek gerçekten başarılı çünkü ekranda hiç göstergedir,can barıdır,haritadır kesinlikle yok. Ee nereden öğreniceğim ben bu açlığımı,canımı,susuzluğumu? Kol saatinizden evet  yanlış duymadınız kol saatinizden:

Oyunun grafiklerine gelirsek gerçekten çok başarılı. Güneş doğması muazzam o olayı yaşıyorsun orada. Denizde yaşam var gerçekten çok iyi yansıtılmış. Balıklar,batık gemiler,yosunlar,mercanlar,yengeçler. Söz denizden açılmışken balık avlayıp pişirebiliyoruz oyunda. Adada hindistan cevizi kalmayınca tabi.Ee susuzluk ne olacak? Dediğinizi duyar gibiyim. Batık gemilerden kova buluyorsun,denize dalıyorsun kova ile daha sonra ateşte pişiriyorsun gerçek hayattaki gibi.
 Oyunda bir çok ada var fakat harita denen bir şey yok. Ama sakin olun bunun da bir çaresi var batık gemilerden pusula bulursanız şansınıza yönünüzü rahatça bulursunuz.
işte pusulamız:

Oyunda bize zarar verecek olan canlılar da var fakat bunlar zombi,yerli gibi yaratıklar değil. Köpek balığı,zehirli balıklar,kestaneler. Köpek balıklarını avlayabiliyoruz. Ve etinden faydalanabiliyoruz. Tabi  bir bütün olarak öldürüp adada koleksiyon yapabilirsiniz. Mesela bu arkadaşın keyfi gayet yerinde değil mi?

Aslına bakarsanız oyun bir filmden alınma diyebilirim. Cast Away filmi. Tom Hanks başrol orda da bir uçak kazası sonucu bir adada mahsur kalıyor Tom. Aslında kendisi bir şirkette postacı olarak çalışıyor. Ve adaya düştüğünde posta kutusundan çıkan bir voleybol topunu alıp yüz şekli çiziyor. Onunla diyaloğa giriyor. Oyundada bu topu bulmak mümkün adaların birinde saklı. Topun adı ise Wilson.
İşte filmdeki top:

Oyunumuzdaki top:



Filmdeki kargo kutusu:

Oyundaki kargo kutusu:(Gönderme yapmış.):)

Editörün Değerlendirmesi:
Artılar:
-Oyunun FPS sorunu yok.
-Denizdeki yaşam çok ayrıntılı.
-Yaşam barımız kol saatinde gösterilmesi çok hoş.
-Bazı yaralanmalar,enfeksiyonlar gerçekçi.Köpek balığı ısırığı:Bandaj,Enfeksiyon:Antibiyotik,Kol kırılması:Morfin,Üşütme:Vitamin ile düzelme.
-Hindistan cevizlerinin kırılma sesleri,ağaçlardan odun toplama sesleri gerçekçi.
-Barınak,ev inşa edebilme.
Eksileri:
-Oyunun craft sistemi biraz daha geniş olması lazım.
-Yeni eklentiler baya uzun süre yok.
-Ufak tefek buglar var ama giderilebilir.
-Daha çok batık gemi türü lazım.



Furkan Berk Tağı

Editörün Değerlendirmesi:8.5/10

UYARI!(Bu inceleme yazısı noter tarafından görülmüş ve onay almıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder